Tuesday, 6 May 2008

Margarita


Ovo mi je Margarita ispricala kada sam je pitala zasto pravi nakit:


`` Moje ime na staro-grckom i latinskom znaci isto: biser ili perla. Verovatno je to razlog zbog kojeg sam sada, u poznim godinama pocela izradu nakita od staklenih perli. Kao fizicar, a pre svega slikarka, volim igru svetlosti po staklu, ali i po drugim prirodnim materijalima.....``

Margarita Konrad je svojim nakitom od staklenih perli iznenadila sve koji su ocekivali jednostavne rucne radove u Kreativnoj radionici Doma sindikata.
Originalne i neobicne ogrlice i narukvice su privlacile poglede svojim bojama i oblicima. Rasirile su se po svim haljinama i pelerinama i uklopile u izlog kao da su oduvek tu bile.
Trebalo ih je samo izmisliti i nanizati, a caroliju lepote dale su im veste Margaritine ruke.

Na standu Zorice Pavkovic Bizic

Zorica

Zoricu nije mogla sakriti ni Lanina maska!
Sporazumele smo se recima, pogledima, mimikom,.....
Preplitale su se price i reci, prenosile misli i osecanja.
Prepoznaju se srodne duse ma gde da se sretnu. Lako je pronaci put prema nekome ko voli ljude i ima divnu osobinu da prihvati
pruzenu ruku i stavi svoje srce na otvoreni dlan.

Lana
Lana je prva osoba koju sam upoznala
u Kreativnoj i eko radionici.
Uz toplu kafu, odmah smo nasle
zajednicke teme za razgovor.
Njene sarene maske su mi privukle paznju
i nisam mogla da im odolim.
Dozvolila mi je da ih razgledam, razmestam i probam, ...
Mali andjeo okruzen ovim neznim ovcicama
govori mnogo o svojoj autorki
svakome ko ga otkrije medju raznobojnim
Laninim maskama od gipsa.

*

Monday, 5 May 2008

Tanja

Tanju sam upoznala u Kreativnoj radionici u Domu sindikata. Kretala se od jedne do druge postavke i tacno je znala gde se sta nalazi. Ideje su se redjale jedna za drugom, a ona im je pronalazila mesto i smisao. Bilo je lako snaci se u novoj sredini kada je ona bila tu da odgovori na sva pitanja i resi sve probleme.
Tanja Grujic je primenjena umetnica koja ima iskustva i mnogo izlozbi iza sebe. Znaju je sa Exita, Etnografskog muzeja, a njen cuveni `Smederevac` prepoznaju svi koji prate Suvenire Srbije.
Moj fevorit je ovaj zeleni macak koji je `dremao` ponosno na postolju pored ostalih slika od soli. Motivi Sunca, snopa zita, rode na dimnjaku su uneli toplinu i radost u ogromni hol Doma sindikata i nase odusevljene poglede.
Sta sa Tanji najvise dopalo - ostace pitanje za nas sledeci susret!